Netikett

A netikett avagy a Hálózatban való magatartás módja, azoknak a hasznos szabályoknak az összessége, amelyek segítségével részt vehet közösségi digitális projekteken, fórumon, a felhasználók áltak generált tartalmak mozgásában. Ajánljuk, hogy a Barilla honlapjának keretén belül is használjuk a netikettet, megkérjük tartsa tiszteletben a felhasználók közötti barátságos környezet fenntartása érdekében. Egy vagy több szabály rendszeres áthágása az üzenet cenzúrálását vonja maga után, a súlyosabb esetekben a bejelentkezett felhasználót kizárjuk.

Minden utólagos információ közlése érdekében kérjük, hogy írja ide az üzenetét.

 

1. Ha szeretné megérteni a hozzászólásokat, és nem akar kimaradni a beszélgetésből, hasznos ha elolvassa a már közölt hozzászólásokat: ilyen módon megértheti a közösségen belüli indoklást és az megközelítési módszert.

2. Mielőtt kérdéseket tenne fel, bizonyosodjon meg róla, hogy azokra még nem érkezett válasz a GYIK keretében.

3. Ha bejegyzést ír, az legyen jól megszerkesztett, amelyben tisztán és közvetlenül fejti ki saját véleményét. Ne ismételje önmagát, ne erősködjön, ne írjon túl gyakran. Nagy a kísértés arra, hogy ugyanazt a fogalmat ismételje, vagy “részleteket” idézzen az előző üzenetekből. Mielőtt “belefolyna” egy beszélgetés témájába, tegye fel magának a kérdést: vajon érdekli a többieket amit mondani szeretne?

4. Ne használjon nagybetűket a címekben vagy az üzenetekben, a hálózatban ez az “ordítással” egyenértékű és nagyon kellemetlen.

5. Ne kalandozzon el az indoklás során; annak ellenére, hogy olykor elfogadható ez a viselkedésmód, esetleg tolerálják ha hozzáadja az (OT) megjegyzést (vagyis Off Topic, ami azt jelenti “témán kívül”) a saját üzenet tárgyához, ezt ne használja általános szabályként.

6. Ha válaszol az egyik bejegyzésre, ha feltétlenül szükséges, kiemelheti az eredeti bejegyzés idevonatkozó szakaszait annak érdekében, hogy könnyebben érthető legyen a válasz azok számára, akik nem olvasták azt, de soha ne vegyen át módszeresen teljes, eredeti bejegyzést.

7. Előfordulhat, hogy olyan bejegyzést olvasunk, ami feldühít: mielőtt reagálnánk rá, fontoljuk meg ezt a lépést. Biztosak lehetünk benne, hogy aggresszióról van szó? Valódi vitáról van szó, vagy csak egy vicc az egész? Szándékos vagy egy egyszerű hiba? Biztosan jól ismerem és megértettem a szokásokat, a helyi nyelvezetet? Az lenne jobb, ha azonnal válaszolnék vagy jobb, ha inkább várjak egy kicsit, hogy lássuk, közbelép-e egy másik személy? A legjobb válasz a hallgatás, vagy esetleg a magánüzenet? A meg nem értés olyan szikrákat pattinthat, amelyek ha lángra kapnak, nehéz kioltani a tüzet. Ilyen megfontolásból, inkább gondoljuk meg, mielőtt bármit cselekednénk.

8. Lehetőség szerint kerüljük az olyan vitákat, amelyek ellenőrizhetetlen “tüzet” (konfliktusokat) idéznek elő a rendszerben. A legjobb, ha semmilyen alkalommal nem közölnek magánbeszélgetést közösségi térben, főleg akkor, ha vitatott témáról van szó. Ne közöljön üzeneteket az olvasók számára intézett, hasznos tartalom nélkül, ne vegyen át különböző részeket a beszélgetés résztvevőitől.

9. A szerző határozott engedélye nélkül, semmilyen esetben sem közölhet elektronikus üzenetet vagy magánlevél-tartalmat.

10. Legyen megértő azokkal szemben, akik szintaktikai vagy nyelvtani hibákat követnek el. Aki ír, mindenképp köteles saját nyelvezetének javítására annak érdekében, hogy a közösség megértse, amit közölni szeretne.

11. Bármilyen szöveg, amely sértéseket, gyalázó szavakat vagy gondolatokat, nemi, faji, vallási diszkriminációt tartalmaz, azonnal eltávolításra kerül, és szerzőjének többé nem lesz hozzáférése a közösséghez.